Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

Vers és zene találkozásáról, a megzenésített költemény születéséről Csiszár Ferenc Fonogram-díjas zeneszerző és előadó mesélt nekünk február 7-én a színházteremben. A rendhagyó irodalom órán a 7.c , 7.d és 3. a osztály vett részt.

Beköszöntőként Szabó T. Anna Február című verse hangzott el. Majd Csiszi elmesélte, hogy gyermekkorában a tábortűz mellett énekelve szerette meg a megzenésített verseket, példaképe Sebő Ferenc volt.

Megtudtuk, hogy a jó dallam megszületéséhez fontos, hogy a zeneszerző ismerje a versritmust. Így közösen mélyedtünk el az időmérték és az ütemhangsúly rejtelmeiben. Megfigyelhettük, hogy ami természetes a népzenében, nem feltétlenül hangzik jól a popzenében.

Meghallgattuk Csokonai Vitéz Mihály Tartózkodó kérelem versének romantikus és popzenei változatát is. El is énekeltük. Majd a gyakori dallamszerkezetekkel ismerkedtünk.

A második órában annak lehettünk tanúi, hogyan születik a dallam a versszöveghez. Akkordok és harmóniák szükségesek hozzá, no meg zongora vagy gitár. Bohus Lizi szolgáltatta a zenei akkordokat a zongorán, Csiszi kezében szólt a gitár, és a Beatles Let It Be számának dallamára – vagy majdnem arra – már énekeltük is Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versét.

Egyszerre volt szórakoztató és hasznos e két tanóra. Kedvet csinált a versek megzenésítéséhez, mert „így könnyebb megtanulni a verset” vagy „nem is olyan nehéz zeneszerzőnek lenni…”