Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

 

 

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

 

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola - Határtalanul  2023.


Rákóczi nyomában
A Határtalanul pályázattal Székelyföldön jártunk
2023. május 8-tól 12-ig.

A kirándulás rengeteg élménnyel gazdagította tanulóinkat.Személyesen láthatták azokat az épületeket, ahol neves történelmi személyiségeink megfordultak, fontos események történtek.

Nagyváradon I. Szent László király emlékét idézte a székesegyház és a püspöki palota kiállítása; Székelyudvarhelyen kuruc legendákat hallgattak, Székelykeresztúron és Segesváron az 1849-es szabadságharc eseményeiről és Petőfi haláláról tanultak. Megfigyelhették Erdély földrajzi sokszínűségét: megtanulták, mi a Partium, látták a Király-hágót, a Körös folyó forrását, a Tordai-hasadékot, utaztak a Küküllőmenti-dombvidéken, a Hargita fennsíkján, látták a Békás-szorost, csodálták a havasok vonulatait. Tanultak a Sóvidékről, jártunk a Parajdi Sóbányában, és körbesétálták Szováta heliotermikus tavát. Szembesültek az ember környezetalakító, környezetpusztító tevékenységével: látták a zeteváraljai víztározót, tájsebként egy kőbányát, melyet most készülnek bezárni. Hallottak a fakitermelésről. Tapasztalatot szereztek a helyi magyarság mindennapi életéről. Megfigyelhettek lovas kocsival közlekedő székely embert vidéken és modernizálódó nagyvárosokat. Láthatták a helyi termékeket: mézet, szörpöt, fazekat Korondon, Nyikómalomfalván helyi sajttermelőnél, Parajdon egy sófeldolgozó műhelyben jártunk. Hallhattak a megélhetés nehézségeiről, az elvándorlásról, a népességfogyásról. Megélhették az összefogás, összetartozás fontosságát, Körösfőn Károly Károly tiszteletes mesélt a falu mindennapjairól, Székelyudvarhelyen a Református Kollégium történetéről, híres diákjairól, mai életrendjéről mesélt az idegenvezetőnk.

Az élmények mellett a 7. évfolyam összecsiszolódott, valódi közösséggé válásukat nagyban segítette ez a kirándulás.
Sőrés Marianna

Beszámoló:

https://docs.google.com/presentation/d/1QKdiu5J8r2HJ6CipprVvRLH1tajdc_ol/edit?usp=sharing&ouid=110094542057127933861&rtpof=true&sd=true

***

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola - Határtalanul  2022.

2022. május 2-től 6-ig a Határtalanul pályázat keretében a 7. évfolyam Erdélyben kirándult  

Tanulmányi kirándulásunk célja Székelyföld múltjának és jelenének megismerése volt, bepillantást nyerni lakóinak mindennapi életébe. Meglátogattuk a Rákóczi-szabadságharc emlékhelyeit, tisztelegtünk az 1848/49-es hősök sírjánál, gyönyörködtünk Erdély természeti szépségeiben. Jártunk Szatmárnémetiben, Somkeréken, a Békás-szorosban és a Gyilkos-tónál, Székelyudvarhelyen, Segesváron, Csíksomlyón, Szovátán. Szálláshelyünk Tibódon volt a Hajnalcsillag Panzióban. Sok-sok élménnyel gazdagodtunk utazásunk során. Ezeket összefoglaltuk a Barcsay Firka különszámában, ahol bővebb képes élménybeszámoló is látható.
Sőrés Mariann

Beszámolónk a Barcsay Firka - Erdély különszámában  olvasható: