Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

 

 

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

 

Határtalanul 2024.

 

 

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola - Határtalanul  2023.


Rákóczi nyomában
A Határtalanul pályázattal Székelyföldön jártunk
2023. május 8-tól 12-ig.

A kirándulás rengeteg élménnyel gazdagította tanulóinkat.Személyesen láthatták azokat az épületeket, ahol neves történelmi személyiségeink megfordultak, fontos események történtek.

Nagyváradon I. Szent László király emlékét idézte a székesegyház és a püspöki palota kiállítása; Székelyudvarhelyen kuruc legendákat hallgattak, Székelykeresztúron és Segesváron az 1849-es szabadságharc eseményeiről és Petőfi haláláról tanultak. Megfigyelhették Erdély földrajzi sokszínűségét: megtanulták, mi a Partium, látták a Király-hágót, a Körös folyó forrását, a Tordai-hasadékot, utaztak a Küküllőmenti-dombvidéken, a Hargita fennsíkján, látták a Békás-szorost, csodálták a havasok vonulatait. Tanultak a Sóvidékről, jártunk a Parajdi Sóbányában, és körbesétálták Szováta heliotermikus tavát. Szembesültek az ember környezetalakító, környezetpusztító tevékenységével: látták a zeteváraljai víztározót, tájsebként egy kőbányát, melyet most készülnek bezárni. Hallottak a fakitermelésről. Tapasztalatot szereztek a helyi magyarság mindennapi életéről. Megfigyelhettek lovas kocsival közlekedő székely embert vidéken és modernizálódó nagyvárosokat. Láthatták a helyi termékeket: mézet, szörpöt, fazekat Korondon, Nyikómalomfalván helyi sajttermelőnél, Parajdon egy sófeldolgozó műhelyben jártunk. Hallhattak a megélhetés nehézségeiről, az elvándorlásról, a népességfogyásról. Megélhették az összefogás, összetartozás fontosságát, Körösfőn Károly Károly tiszteletes mesélt a falu mindennapjairól, Székelyudvarhelyen a Református Kollégium történetéről, híres diákjairól, mai életrendjéről mesélt az idegenvezetőnk.

Az élmények mellett a 7. évfolyam összecsiszolódott, valódi közösséggé válásukat nagyban segítette ez a kirándulás.
Sőrés Marianna

Beszámoló:

https://docs.google.com/presentation/d/1QKdiu5J8r2HJ6CipprVvRLH1tajdc_ol/edit?usp=sharing&ouid=110094542057127933861&rtpof=true&sd=true

***

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola - Határtalanul  2022.

2022. május 2-től 6-ig a Határtalanul pályázat keretében a 7. évfolyam Erdélyben kirándult  

Tanulmányi kirándulásunk célja Székelyföld múltjának és jelenének megismerése volt, bepillantást nyerni lakóinak mindennapi életébe. Meglátogattuk a Rákóczi-szabadságharc emlékhelyeit, tisztelegtünk az 1848/49-es hősök sírjánál, gyönyörködtünk Erdély természeti szépségeiben. Jártunk Szatmárnémetiben, Somkeréken, a Békás-szorosban és a Gyilkos-tónál, Székelyudvarhelyen, Segesváron, Csíksomlyón, Szovátán. Szálláshelyünk Tibódon volt a Hajnalcsillag Panzióban. Sok-sok élménnyel gazdagodtunk utazásunk során. Ezeket összefoglaltuk a Barcsay Firka különszámában, ahol bővebb képes élménybeszámoló is látható.
Sőrés Mariann

Beszámolónk a Barcsay Firka - Erdély különszámában  olvasható: