Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

Szeptember 29.-én délután tartotta az alsó tagozat a minden évben hagyományos „Szent Mihály napját”, ez évben sajátosan, nem „fesztivál” formájában, hanem osztályszinten.

 Szent Mihály napjához különleges népszokások kapcsolódnak. A gyerekek melegen öltözködve kabátban érkeztek ezen a napon az iskolába. Megtudták, hogy bizony Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet. A legelőre kihajtott állatok Szent Mihály napján tértek haza. Számos időjárással kapcsolatos szólást, közmondást ismertek meg:

- Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

- Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.

- Ha Szent Mihály napján itt van még a fecske, Karácsonyig legelhet a kecske.

A pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárásra. Ha Szent Mihály napján összefekszik a birka, akkor nagy lesz a tél, ha szét, akkor enyhe. Ekkortól lehetett szűrni a bort, ekkortól kezdődhettek a lakodalmak, egyben egy gazdasági évforduló is; ezután kezdték törni a kukoricát.

A 4.b osztály e jeles naphoz kapcsolódó ismereteit szőlőszemekre fűzte, írtak, ragasztottak, festettek. Friss szőlő, gyümölcs, hagyományos illatos túrós bagyu, és lekváros bukta volt a jutalmuk. Köszönjük a szülőknek! (4.b oszt Jutka néni, Marcsi néni)