Tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

  BARCSAY ISKOLA

   Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
   2000 Szentendre, Kálvária út 18.

2018. május 31-én az 1.a, 2.b, 3.c néptánc tagozatos osztályok előadást tartottak, játszottak, táncoltak az iskola alsó tagozatos diákjainak. Az előadás a Szépanyáink játékai és táncai címet viselte.

Mayer István 19. századi metszete elevenedett meg az előadásban, ahol karikázóval, kanásztánccal, verbunkkal, páros ugrós tánccal, kiszámolóval, játszóval, énekszóval barangolták be a gyerekek a dunántúli táj falvait, rétjeit. A táncokban, játékokban ismétlődő körforma szimbolizálja a generációról generációra átadott tudást, a játék örömét, közösségformáló szerepét a múltban és a jelenben egyaránt. Az előadás koerográfusa Aranyos Ágota volt.

Az eseményről további képek is megtekinthetők:

https://photos.app.goo.gl/U6KTCwtQyxrEWdYCA

 

 

 

Kedves szülők, kedves gyerekek!

 

Tanévzáró ünnepélyünket és az azt követő bizonyítványosztást június 21-én, csütörtökön 17 órától tartjuk.

MEGHÍVÓ

A Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola tantestülete szeretettel meghívja a hetedik évfolyamos diákok szüleit és minden kedves érdeklődőt a „HATÁRTALANUL pályázat” kiállítás megnyitójára 2018. május 31-én 17.30-ra. A kiállítás helyszíne: az iskola aulája.

A kiállítás június 15-ig megtekinthető az aulában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A Dunakanyar Foltvarró Kör és a Barcsay BIG Galéria szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket a 2018. május 28-án, 10 órakor tartandó kiállításmegnyitóra. A kiállítást Tomka Zsóka iparművész nyitja meg. A megnyitó műsorban az iskola diákjai is közreműködnek.

A meghívó itt érhető el:

Az eseményről itt tekinthetők meg a fotók:

https://photos.app.goo.gl/KwcZ2CNNQ6iChHDn8

 

Válogatás a képekből:

https://photos.app.goo.gl/xoY3hRGmHu6uZXiy2

Iskolánk 6.d osztályos tanulói május 18-án a nemzeti könyvtárunkba, az Országos Széchényi Könyvtárba látogattak. A könyvtár munkatársa, Andrási Erika kalauzolt végig az épület gyönyörű termein és kiállítórészlegein. Megtekinthettük az olvasótermeket, bepillantást nyerhettünk a kölcsönzőrészlegbe, megnézhettük, hogyan jut el a könyv a raktárból az olvasóterembe. Ezek után ellátogattunk az OSZK könyvrestaurátorműhelyébe, ahol a Hogyan mosható a papír? foglalkozáson vettünk részt. Megtudtuk, hogy mit tehetünk a poros, sáros, gyűrött, egérrágta könyvekkel, térképekkel. Szemtanúi lehettünk, hogyan mosható a papír, valamint megtudtuk, miért érdemes a celluxot a könyvjavításhoz elfelejteni. Választ kaptunk arra, hogy miből készült a papír régen és ma, valamint hogy miért jobb állapotú egy 300-700 éves könyv, mint egy 50-100 éves. A gyerekek kipróbálhatták a papírmerítés fortélyait, majd a restaurátorok segítségével minden látogató saját kis könyvet is készíthetett. Igazán izgalmas délelőttben volt részünk. A tanulmányi kirándulás jól kiegészítette a könyvtári órákon tanultakat. Kísérő tanárok: Sőrés Marianna osztályfőnök, Cservenkáné Pálfi Zsuzsanna könyvtárostanár.

Az eseményről további képek is megtekinthetők:

https://photos.app.goo.gl/Xyk3deBFZu61S9Fd2

   “Egyebütt csak mese tündérország, gyermekek számára gondolták ki és népesítik be az ő ízlésük szerint, nálunk színvalóság. Én magam is jártam benne. Székelyországnak nevezzük. Ami szépet, ragyogót el tudunk képzelni, azt mind oda helyezzük. Azért van bebútorozva csodálatos dolgokkal. A férfiak óriások, egy-egy hős mindenik, az asszonyaik regékbe való szépségek. Aranyhajuk egész bokáig ér le, még talán csillag is van a homlokukon. Rózsaszín sugarakkal önti be a lealkonyodó nap az ódon várakat, melyek alatt átöltöztetett királyfiak mennek, mendegélnek. Az Olt vizében nimfák fürdenek, éjjelente az erdőségekből izgató zúgás kél. Mintha az elmúlt századok diskurálnának ki onnan az emberekkel. Otthon a székely nem boldogulhat és mégiscsak otthon boldog az ő kis falujában, tiszta házikójában, hol szelíd eperfa borul lombjával a kopjás kapura… s megszólal a harang estenden fent a dombon, a fallal kerített templom tornyában. Minden templom egy-egy erősség. Ott még az isten is várakban lakott.” (Mikszáth Kálmán: A mi külön tündérországunk)

Bővebben...

Kedves Szülők!

Reméljük, hogy a velünk együtt Önök is jól érezték magukat az idei Jótékonysági bálban.
Köszönjük a felajánlott tombola tárgyakat és a támogató jegyek megvásárlását is.
Nagyon örülünk, hogy több osztály összetartó szülői csapatával együtt bálozhattunk, beszélgethettünk, táncolhattunk.

Epizódok képekkel (hamarisan következnek):

 A bált a BAROKK jegyében szerveztük, a meghívó ez alkalommal Kiss Maja grafikus munkája. Köszönjük a gyors, igényes munkát, amely során minden kívánságunkhoz folyamatosan alkalmazkodott. A táncospárt Sajtos Dorina 7.a osztályos diákunk rajzolta meg. 

A bál most is a tanárokból, családtagokból és szülőkből álló lelkes tánckar nyitotta meg. A koreográfiát ránk szabta és a jó hangulatú, flott próbákat Aranyos Ágota vezette.

 Az aula berendezését, a terítést és a büfét Aranyné Papp Ibolya irányította, osztálya, a 2.b hűséges és kitartó segítségével.

 Tanáraink is kivették részüket a szervezésből és a lebonyolításból. Minden segítség, együttműködés, ötlet és megvalósítás fontos részét képezte annak, hogy jó érzéssel valljuk magunkénak ezt a közösségformáló jótékonysági formát

Az iskoiavezetés nevében: Herczeg Katalin

Kedves Érdeklődők !

Mindenkit szeretettel várunk a Barcsay Jenő Általános Iskola idei,
a BAROKK jegyében rendezendő ALAPÍTVÁNYI BÁLJÁRA.
A rendezvény időpontja: 2018 április 14. 19 óra.
A további részletekről tájékoztatást, a szülők az osztályfőnököktől, az érdeklődők az iskola titkárságán kaphatnak.