Tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

  BARCSAY ISKOLA

   Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
   2000 Szentendre, Kálvária út 18.

Eleven emlékek a szemtanúktól : Rendhagyó tisztelgés a Barcsay Iskolában az 1956 októberi események előtt

Izgatott gyermeksereg gyűlt össze iskolánk több helyszínén az október 23. előtti napokban. Idén három olyan kedves vendéget fogadhattunk az iskolánkban, akik közül egyikük gyermekként, ketten pedig, aktív résztvevő fiatalként élték meg a 63 évvel ezelőtti eseményeket .

Perjéssy Barnabásné Sárika néni, Bonifert Ferenc és Varga László emlékezett, mesélt az akkori eseményekről, idézte fel színesen és megrázóan, olykor keményen vagy épp meghatóan fiatalkoruk felejthetetlen napjait, melyek egyben magyar nemzetünk felejthetetlen napjaivá is váltak.

A termekben tiszteletteljes csendben, meglepetten és együtt érzően, kíváncsian és hitetlenkedve hallgatott a fiatal közönség. Érezték, hogy ez ,a most már a  dédijük korában járó néni és bácsi ,akkor, náluk alig pár évvel idősebben , valami nagy dolgot csinált, sors és nemzetfordító események részeseivé vált. Hogy a sok, sok fiatal Sárika néni, Laci bácsi és Feri bácsi arc a történelemkönyveikből, most megelevenedik és visszaröpíti őket ebbe a számukra eddig csak a papírlapokon, filmeken látott múltba.

Igen , minden valóság volt.

Nem voltunk hősök – mondták ők mindannyian, fiatalok voltunk, akiket vitt a lelkesedés , akik hittek az igazság erejében, a szabadság viharában.

Köszönjük nekik és még sokáig visszavárjuk őket!