Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

A 2019-es év első tanítási napja egy fantasztikus kiállítás megtekintésével kezdődött a Mátyás vetélkedő nyertesei (első és második helyezett), valamint a tavalyi kisfilm-pályázat által díjazott (akkor 6.d) osztály számára.

 Az Országos Széchényi Könyvtárban 2018 novemberében nyílt meg az az egyedülálló tárlat, mely Mátyás király budai könyvmásoló műhelyét mutatja be. A világ legkülönbözőbb pontjáról érkeztek kódexek: New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból. A kiállítás bemutatja Mátyás messze földön híres Corvináit és a budai királyi udvarban készült lélegzetelállítóan gyönyörű kéziratait. Aki teheti, tekintse meg a bemutatót, mert ilyen egyedi tárlat 20-30 évente látható Magyarországon. A kódexek több mint 500 évesek, némelyik mégis kitűnő állapotban maradt fenn. A tárlatról az alábbi linken tájékozódhatnak:

http://www.oszk.hu/corvina-konyvtar-budai-muhelye

A barcsays diákoknak Andrási Erika múzeumpedagógus mutatta be a kiállítást, valamint az ő segítségével egy nagyon hangulatos drámajátékkal idéztük fel a Mátyás korabeli udvart és kódexmásoló műhelyt. 45 barcsays diák tekinthette meg a Corvinákat, valamint az OSZK ideiglenes kiállítását Petőfi Sándor özvegyéről, Szendrey Júliáról. Köszönjük szépen a programot Erikának, valamint a kísérő tanároknak (Sőrés Marianna, Knisch Györgyi, Cservenkáné Pálfi Zsuzsanna). 

 

Az eseményről további képek is megtekinthetők:

https://photos.app.goo.gl/xivVJAcS7ZAtgak99