Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

 

Május 6-án kora reggel indult a busz az iskola elől, az elsősorban német nyelvet tanuló diákok között meghirdetett tanulmányi kirándulásra.

Úticélunk Hinterbrühl, Európa legnagyobb tavasbarlangjának megtekintése volt. A korai kelés ellenére cseppet sem fáradt gyerekek vidáman, ki-ki zenét hallgatva, mások beszélgetve töltötték az odafele tartó utat. Imre bácsi, a budakalászi német nemzetiségi iskola volt történelem-német szakos tanára vállalta a csoport számára az egész napos idegenvezetést. Mind a buszon, mind a megtekintett látványosságoknál részletes történelmi kitekintőt, színes leírásokat és történeteket hallottunk tőle. Tapasztalt idegenvezető lévén minden részletre kitért, beleértve azt is, hogy mit érdemes vásárolni osztrák szomszédunknál.

Első megállónk Maria-Lanzendorfban volt, ahol megtekintettük a csodálatos templomot és a hozzá tartozó kálváriahegyet.

Nem messze innen található Hinterbrühl, Európa legnagyobb és legcsodálatosabb föld alatti barlangja. A tavas barlang kialakulásához a természet gigantikus erőinek találkozása vezetett. 1912-ben egy robbantás után több mint 20 millió liter víz zúdult az egykori gipszbánya tárnáiba és járataiba egy földalatti víztározóból. A vízbetörés által egy hatalmas tó keletkezett. A tavat hét víz alatti forrás táplálja folyamatosan, természetes lefolyója viszont nincs, ezért éjszakánként a vizet kiszivattyúzzák.

A "nagy tó" kb. 60 méterrel a föld felszíne alatt képződött. Vízfelülete 6.200 nm.
A művelés alól kivont, egykori gipszbányában gyártották a II. világháború idején a világ első sugárhajtású repülőgépét (HE 162). A barlangban csónakáztunk is, mely feledhetetlen élményt nyújtott számunkra.

Egy rövid vásárlás és a szendvicsebéd beiktatása után buszunk tovább hajtott a szintén nem túl távoli Laxenburgba. A kastély óriási parkját, az itt található Öreg kastélyt, a Kék udvarral és a romantikus várral a 18. és 19. századi történelmi kertészeti művészet legjelentősebb műemlékeként tartják számon. Ferenc József osztrák császár és Sisinek becézett Erzsébet császárné itt töltötték mézeshetüket. Rudolf trónörökös is ebben a kastélyban látta meg a napvilágot. Szemet gyönyörködtető tájat, csodás kertet, lenyűgöző kastélytermeket láthattunk. A kastély börtöntermében kiállított rab bábú hirtelen megmozduló kézfeje és csörgő láncai nem kis riadalmat, majd nevetést váltottak ki a barcsays diákokból.

A visszafele úton kellőképpen elpilledtünk. Persze mi, tanárok azt gondoltunk, a gyerekek békésen pihenni, esetleg szunyókálni fognak. Annál is inkább, mert Bábolnánál megálltunk enni egy Mcdonald’s-ban. Talán pont a teli has miatt, kissé felpörgött a társaság, s nem győztük csitítani a vidám, hahotázó gyereksereget. Imre bácsi német nyelvű nótái még inkább fokozták a hangulatot. 22 órakor szerencsésen megérkeztünk kiinduló pontunkhoz, az iskola kapuja elé, ahol épségben átadtuk a gyerekeket az ott várakozó szülőknek.

Cservenkáné Pálfi Zsuzsanna

könyvtárostanár