Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

Az informatika utat mutató ága a diákság számára:


A PROGRAMOZÁS

 

A Neumann 120 évforduló évében ezt a megfogalmazást kár lenne megkérdőjelezni.
Ebben az évben ugyanis Magyarország rendezi a IOI 2023-at:
The 35th International Olympiad in Informatics (IOI 2023) will be held in Szeged, Hungary from 28th of August to 4th of September, 2023.
https://ioi2023.hu/
A szervező technikai illetve szakmai csapat csupa fiatal IT szakemberből áll, nagyobb részük ELTE-s, ott végzett illetve jelenleg is ott tanul illetve dolgozik. Többüket így közelebbről-távolabbról ismerjük, hiszen mi is ezt a tehetséggondozó vonalat követjük 16 éve. Van köztük olyan, aki a Barcsayban végzett, illetve diákjaink felkészítésében együtt dolgozhattunk vele. Az Olimpia után megjelenő cikkekben várhatóan rátalálunk majd az ismerős nevekre.

A verseny hátteréről az alábbi cikket ajánlom:

Ezek a diákok képviselik Magyarországot az idei informatikai diákolimpiákon

http://hirek.prim.hu/cikk/152813/
Rövid irányadó összkép:

“A most lezárult válogatóversenyre csak sok éves felkészülés eredményeként juthattak el a legjobban teljesítő diákok. A Neumann Társaság az ELTE IK-val együttműködve évtizedek óta egy egymásra épülő rendszerben válogatja ki és készíti fel a legkiemelkedőbb tehetségeket, akik hazánkat képviselik a nemzetközi versenymezőnyben. Hálával tartozunk azoknak a tanár kollégáknak, szülőknek és segítőknek, akik évtizedek óta segítik a gyerekeknek megtalálni az utat a versenyprogramozás világába, s folyamatosan inspirálják és motiválják őket arra, hogy fejlődjenek” – mondta el Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

Ez a tanév a Barcsayban eredményeinket tekintve igen sikeres, a trendek tekintetében pedig elgondolkodtató.

Legkiemelkedőbb eredménye a Barcsay Programozás Műhelynek, hogy a cikkben említett válogató versenyre két diákunk is bejutott:  Pallanek Péter és Horváth Ábel 

Fontos rálátnunk két dologra:

Ahogyan Erdősné dr Németh Ágnes kiemelte: egy ilyen eredményt hosszú évek kitartó tanár-diák  munkája előz meg. Mindkét fiú 3. osztályos korában a Turtle Graphic-en keresztül ismerkedett meg a programozással, majd találkoztak a robotika alapjaival, de a legfontosabb gondolkodáselemeket az algoritmikus programozás adta, aminek kereteit a Nemes Tihamér Verseny fordulóira való felkészülés jelentette.

A másik, a eredménylistából jól látható tény, hogy a Nemesen az ország legkiválóbb gimnáziumaiba járó diákok tudnak labdába rúgni és a felkészülést gyakran több segítő végzi, aki sajnálatos módon gyakran nem is az iskola tanára. Ez egyike az elgondolkodtató trendeknek, amelyről egy másutt még szó esik.