Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

A Ferenczy Múzeum intézményei a téli időszakban zárva tartanak, de a tervek szerint a tavaszi nyitás után minden a régi menetrend szerint folytatódik. 

Azonban a múzeumpedagógiai tárházukat a Gyermekek érdekében ezen időszakra szélesítették: házhoz, vagyis iskolához jöttek, s különleges délelőtti program részesei lehettek a 3.a és 4.c osztály tanulói. 

A Kovács Margit Múzeumhoz illő agyagozás volt elsődleges kérésünk. 

Azonban a Ferenczy Múzeum két múzeumpedagógusa, teljes felszereléssel érkezett, s a tárlatvezetésen kívül minden más lehetőséget is biztosítottak számunkra. 

Videófilmet kivetítve kortörténeti és művészettörténeti kérdésekre is választ kaptunk, sőt a televíziózás hőskora is szóba került. Jó volt látni a felvételen Kovács Margitot munka közben, s megtudtuk, milyen egyszerű formákból áll össze egy-egy műalkotás a hozzáértő kezek által. 

Ezt követően tapintható műtárgymásolatok segítségével számos fogalmat megismertünk vagy ismételtünk át: például dombormű, földszínek, máz, égetés, terrakotta, kakukk. 

Alkotásunk előtt az agyag tulajdonságait átismételtük még, sok hasznos tanácsot kaptunk, melyek hasznosítása által csodálatos domborművek készültek. Gyönyörű rénszarvas született az „egyszerű, levágott” részekből és gömbből. A saját monogram és évszám tette teljessé a műveket. 

Köszönjük a lehetőséget a két múzeumpedagógusnak, Sütő Tündének és György Gabriellának! 

A 3.a és 4.c osztály Tanulói és Tanítói