Smetana Ágnes üvegművész, vagy ahogyan ő nevezi magát, női üvegszabó üvegcsodái  messze földre eljutottak. Ha rákeresünk a nevére, azt látjuk, hogy munkának sokan személyes csodálói, de a szakma is megbecsüli. Több hazai és nemzetközi kiállításon láthatta a nagyközönség a munkáit testközelből is. Hamarosan nekünk is részünk lesz ebben.

Számára az egyik legfontosabb elismerés, hogy az Iparművészeti Múzeum filiájába, a Ráth György-villa állandó kiállításba kerültek alkotásai. Az ebből az  alkalomból készült riportból idézünk:

Tudna mesélni az Ön által alkalmazott speciális üvegtechnikáról, amely a védjegyének számít? Továbbfejleszthető ez a technológiai az újítások, újabb alapanyagok révén?

Hagyományos módon, fúvott technikával készítem a tárgyaimat. A folyamat nem igazán bonyolult, a száldíszítés, az ún. spinolás sok száz éves technika. Eltérések a színek és a formák összhangjában, harmóniájában mutatkoznak.
Az ember szüntelenül kutat, mert kíváncsi, és arra törekszik, hogy mindig újat alkosson. A régit ezáltal elveti. Mind magasabbra akar törni tudásával. Mint a növény, felfele törekszik. Szerintem önmagában kevés, ha nem lehel életet a tárgyba.”

A választott anyaggal, az üveggel történő napi kapcsolatban mi inspirálja a leginkább?
Milyen tervezési folyamat előzi meg az alkotási folyamatot?

Az üveggel, mint anyaggal nincs lehetőségem napi kapcsolatban lenni. Vidéken, egy Alkotótelepen készítem a tárgyaimat. Ha egy gondolat, egy ötlet elkezd sétálni a fejemben, mindjárt el is képzelem, az hogyan jelenne meg üvegben. Ez nagyon jó játék, mert képzeletben nagyon sok üveget lehet így készíteni, nem kerül pénzbe sem, nem fogyasztok energiát. Ha a forma elkészül a fejemben és tetszik, le is rajzolom. Ezeket a kis vázlatokat inkább csak emlékeztetőnek szánom, nem ragaszkodom az eredeti elképzelésemhez. Olyan ez, mint amikor a jazz zenész improvizál. Hagyja, hogy magával sodorja a hangulat, a pillanat szépsége. Engem is magával ragad az olvasztókemencében izzó üveg látványa. Olyankor elfelejtkezem mindenről, kizáródik a külvilág. Kezembe veszem a fúvócsövet és az üveges szerszámaimmal elkezdek ,,zenélni”.

Smetana Ágnes itt él a közelünkben, a Bükkös patak partján. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat az idei BIG kiállításra. Ő is nagy izgalommal készül, jobban mint egy szakmai megmérettetésre. Hiszen most szentendrei ismerősei, barátai, akár idős rokonai számára is elérhető közelségben tekinthetők meg válogatott művei. Iskolánk gyerekei számára  pedig még külön gyereksarokkal, magyarázó ábrákkal és műhelyfotókkal is készül. 

Képanyaga miatt is érdemes megnézni a hivatkozott cikket, amelynek eléréshez kattintson ide!