Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

BARCSAY ISKOLA

Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
2000 Szentendre, Kálvária út 18.

2014. december 11-én iskolánkba látogattak a Magyar Színház KiBelátó Programjának színházpedagógusai.

A nagysikerű Rumini előadáshoz kapcsolódóan izgalmas játékban lehetett része a könyvtárba látogató 3-4. osztályos gyerekeknek. A színházpedagógiai program célja, hogy a színház közönségét minél tágabb körben megszólítsák. A színházpedagógus egyfajta mediátori szerepet tölt be, a gyerekeket érintő, aktuális témákat, kérdéseket vet fel.

Az első 20 perc programja szorosan kapcsolódott a Magyar Színház Rumini előadásához. Orsi és Réka az előadás hangulatáról, magáról a színdarabról kérdezgette a gyerekeket.

Ezután két izgalmas játék következett: az „Add tovább” és a „Szobros játék”. A fotók is tanúskodnak arról, mennyire élvezték a gyerekek a játékokat. Egymás szavába vágva, nevetve követték a két színházpedagógus utasításait, akik a maguk közvetlen stílusában hamar belopták magukat a gyerekek szívébe.

A Rumini Ferrit-szigeten igazi mai, modern gyerekregény: a főhős a maga csínytevéseivel akár egy 21. századi diák is lehetne. A mesén keresztül beszélgettünk csínytevésekről, az árulkodásról és árulásról, a helyes és helytelen fogalmáról. A mese karaktereit egytől egyig megtaláljuk a való életben is: Rumini a rosszcsont, ámde nagyon is jóindulatú, szeretnivaló hős, Balikó a hűséges barát, Peonza a gonosz áruló, aki cselszövéseivel mindenkit megpróbál a maga bűvkörébe vonni.

A könyv és vele együtt a színdarab éppen azért szerethető, mert Rumini és barátai egyszerűen „jó fejek” és éppen olyanok, mint a mai gyerekek: talpraesettek, csínytevők, hangosak, csibészek, de szerethetők.

A fotók a jó hangulatról tanúskodnak.

Köszönjük Kálmán Orsinak és Császár Rékának a Magyar Színház színházpedagógusainak a program lebonyolítását!