Tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

  BARCSAY ISKOLA

   Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola
   2000 Szentendre, Kálvária út 18.

Gyerekeknek ajánljuk

Nyulász Péter: Ciprián

2014. nyarán megjelent a nagysikerű Helka című könyv folytatása, a Ciprián. A Helka 2011-ben megnyerte az „év gyerekkönyve” díjat. Az előző kötetben megismert szereplők újra felbukkannak, hogy ismeretlen kalandokba vágjanak. A történet a Balaton körül játszódik, Helka és Ciprián legendája a környék elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló, humoros kalandregény tele van valós történelmi utalással és információkkal. Emellett tündérek, varázslók, hercegek, nyápicok, dinkák és egyéb mesebeli szereplők teszik felejthetetlen olvasmánnyá a szerző legújabb művét.

Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

Egy mai amerikai mesét ajánlok Nektek, ami az USA-ban 8 irodalmi díjat nyert. Stanley, a történet főhőse egy lopás miatt büntetésképpen a Zöldtó Táborba kerül. Itt társaival együtt naphosszat gödröket kell ásnia. Eközben folyamatosan rettegnek a sárgafoltos gyíkoktól és a szomjúságtól is szenvednek. A történetben a mai amerikai szereplők mellett száz évvel korábban élt hősök is felbukkannak. A mese végén kiderül, Stanley ártatlan e, mit keresnek a gödrökben és miért is hívja őt az író a szerencse fiának. Izgalom, humor, misztikum keveredik a regényben, melyet nemcsak az ifjúságnak, hanem felnőtt olvasóknak is ajánlok.

 

Nagy Anikó Johanna: Csillagfürt avagy hogyan gyógyuljunk ki a lustaságbetegségből

A mese főszereplője Csillagfürt, aki nagyon szeretne kigyógyulni a lustaságból. Csillagfürtnek a mese során akadályokat kell leküzdenie. A gyógyulás érdekében egy dalt kell elfurulyáznia a varázsvirágnak. Csakhogy nem tud sem furulyázni, sem azt nem tudja, hol keresse a varázsvirágot. A kalandok során természetesen, mint egy igazi mesében, furcsa lényekkel, manókkal, boszorkányokkal találkozik. Hangtörpe közben lépésről lépésre, hangról hangra megtanítja őt furulyázni.

A könyv írója egy furulyatanárnő, akinek minden sorában észrevétlenül ott rejlik a szándék, hogy a mese által hasson, neveljen, tanítványait arra ösztönözze, hogy legyenek kitartóak, mert a sok gyakorlás, ismétlés meghozza gyümölcsét. A meseregény egyben furulyaiskola is, kis kottakönyv-melléklettel a végén.