Ebben az évben egy djembe csapattal ünnepeltük a zene világnapjját.

Az aulában felhangzó dobok hanja betöltötte az egész épületet.  A magával ragadó afrikaii ritmus hívására néhányan ki is próbálták a hangszert. Közben a kivetítőn egy ismerrtté vált bennszülött csoport bemutatóját láttuk. Érdemes a youtube-on megtalálható  FOLI kisfilmjével átélni az élményt.
FOLI (there is no movement without rhythm):
https://www.youtube.com/watch?v=lVPLIuBy9CY
 A csapat tagjai még valamivel megleptek bennünket: Színes hangzó-hengereket osztottak ki a gyerekek között. Minden szín más-más magasságú zenei hangot adott, amikor ütemesen megütöttük. Nem volt könnyű dolguk, hogy a szólamokra osztott gyerektömeget együttessé formálják. Pintér Kriszta tanárnő is aktívan besegített, neki köszönhetjük a csapat meghívását is.
Nagyon jó élmény volt!

 

A djembe története (forrás: http://afrolexikon.blogspot.hu/2015/05/zene-djembe.html)

A djembe dob valószínűleg 400-800 éves. Az egykori Mali Birodalomban élő Mande / Mandinko emberek tradicionális ütőhangszere volt. A Mali Birodalom az 1100-1200-as években a mai Szenegál, Dél-Mauritánia, Mali, Burkina Faso északi része, nyugat- Niger, Gambia, Bissau-Guinea, Guinea, Elefántcsontpart és Észak-Ghána területet ölelte fel. A hangszer eredete a mandinka népcsoport kovácsaihoz, a numukhoz köthető. A szájhagyomány szerint az eredetileg talán a köles, kukorica zúzására vagy a vasérc beolvasztására használták a mai dob testet. Majd találékonyságuknak köszönhetően bőrt kötöztek a testre. Később átadták dobkészítő tudásukat a birodalom más népeinek is, ezért a djembet mára egész Nyugat-Afrikában megtalálhatjuk. Hagyományosan a djembe-nek nem az a célja, hogy közönség előtt színpadon játszanak rajta. A djembe-s az arra méltó alkalmakkor hozzájárul a saját faluja életéhez, az ünnepléséhez. Csak úgy, mint ahogy a falu többi tajga is mind, ki-ki a saját maga módján, evvel építve a falu összetartozását, közösségét. Ez az életmód már gyerek korban kezdődik. Sok afrikai gyermek már a kávéskannák és egyéb fa-, fém konyhai eszköz, edény oldalán elkezd dobolni tanulni. A szerencsésebb gyerekek, kisebb djembe-n tanulnak, melyek 12-15 " magasak, szíjjal tartják őket, és álló helyzetben játszanak rajta. Utánozva felnőtt tanáraikat, lassan megtanulják megszólaltatni a djembe szellemét.

Eseményfotók:http://barcsay.szentendre.hu/galeria/category/81-a-zene-vilagnapja                                                        HK