Miért hájasak a fókák?

A fókák testalkata annyira áramvonalas, mint a halaké, de ez csak a vízben előny számukra. A szárazföldön jóformán vonszolják magukat. A vízben viszont gyorsan úsznak. A hideg ellen úgy védekeznek, hogy vastag zsírpárnát növesztenek a bőrük alá. Néhány egyednél ez 25 cm is lehet. Ehhez elég sok rákot és halat kell enniük.

Hol telelnek a csigák?

 A csigák egész életükben hátukon hordják a házukat. A telet is ebben töltik. Ősszel a hideg miatt életfunkcióik lelassulnak. Hogy ne zavarja őket senki, be is falazzák magukat. Ezt mi is megfigyelhetjük. Ha találunk egy csigaházat, ami lakatlannak tűnik, győződjünk meg róla, hogy valóban így van-e. Lehet, hogy a csiga falat épített benne, azért nem látszik. Ha van türelmünk kivárni, tavasszal kibújik mögüle, akkor megismerkedhetünk a ház jogos tulajdonosával.

Miért követi a sarki róka a jegesmedvét?

A sarki róka rájött arra, hogyha követi a jegesmedvét, zsákmánya morzsáiból neki is marad. A róka képtelen megbirkózni a fókával, a medve viszont könnyedén elbír vele. Rókánk ezért ravasz és okos. A maradék közelébe is csak akkor megy, ha a medve már messze jár. Kérdés: ebből meg lehet-e élni a rettentő hidegben?Cservenka Lilla 5.a